Úspešný 2. ročník Prešovskej detskej univerzity

04.08.2009 Prešov

Prešovská univerzita pod záštitou Centra celoživotného a kompetenčného vzdelávania a Kabinetu výskumu detskej reči a kultúry organizovala toto leto už druhý ročník prázdninového „štúdia“ pre zvedavé deti.
Prešovská detská univerzita (PDU) je synonymom netradičného vzdelávania, tvorivého „vedátorstva“ a nadšeného poznávania. Podmienkou na prijatie je chuť dozvedieť sa viac o záhadách kultúry Prešova a šarišského regiónu, o záhadách spoločenskovedných a prírodovedných disciplín, ako aj o univerzitnom spôsobe vzdelávania na Prešovskej univerzite.
Bez nadsádzky možno 2. ročník PDU zhodnotiť ako úspešný. Záujem opäť prevýšil tohtoročnú kapacitu. Od 6. do 10. júla 2009 sa PDU zúčastnilo dvojnásobné množstvo detí oproti minulému roku prevažne z Prešovského kraja. 180 malých, ale o to viac húževnatých a šikovných študentov vo veku 7 až 14 rokov po úspešnom týždennom vzdelávaní získalo titul „bakalárček“ (žiaci 1. – 4. ročníka ZŠ) alebo „magisterček“ (žiaci 5. – 8. ročníka ZŠ a zodpovedajúcich tried osemročných gymnázií). Štúdium sa začalo tradične - imatrikuláciou a končilo promočnou slávnosťou za účasti rektora i ďalšej akademickej obce, ale aj netradičným bonusovým vystúpením hosťa Roba Miklu. Program tvorili okrem spoločenskovedne i prírodovedne orientovaných prednášok a seminárov aj tvorivé dielne, športové hry a zaujímavé exkurzie, ktoré priniesli deťom nezabudnuteľné zážitky a skúsenosti (napr. výroba paličkovanej solivarskej čipky, prútených košíkov, keramických artefaktov, „ohmatanie“ práce reportérov, prehliadka byzantských pamiatok, historického šermu, návšteva Prešovskej kalvárie, Synagógy v Prešove a i. ). V priebehu 1 týždňa sa uskutočnilo 15 prednášok a 96 seminárov. Na podujatí participovalo 56 prednášajúcich a lektorov prevažne z Prešovskej univerzity v Prešove, ale i pozvaných odborníkov na špeciálne disciplíny a tvorivé dielne (z Technickej univerzity v Košiciach, Základných umeleckých škôl, Soľnobanského čipkárskeho cechu a i. ).
PDU chce deti motivovať k celoživotnému vzdelávaniu a v neposlednom rade im umožňuje zaujímavo a zmysluplne stráviť prázdninové dni. Už dnes vás pozývame na ďalší ročník.

Viac o detskej univerzite sa dozviete aj na http://pdu.pf.unipo.sk/

Adela Mitrová, Renáta Bzdilová
 

Vyberte región